ГОДИНА 2004.

ГОДИНА 2005.

ГОДИНА 2006.

ГОДИНА 2007.

ГОДИНА 2008.

ГОДИНА 2009.

ГОДИНА 2010. 

ГОДИНА 2011.

ГОДИНА 2012.

 

 

   

 

ПРИЛОЗИ ЗА НОВИ МАРТИРИЈУМ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ  ЦРКВЕ И ПРАВОСЛАВНИХ СРБА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 

       ГОДИНА 2008.

 

    03. 01. 2008. год.

 

    ПРОВАЉЕН  САБОРНИ ХРАМ У  ШИБЕНИКУ

 

    Дана 03. јануара 2008.г. у јутарњим часовима, парох шибенски Милорад Ђурђевић, нашао је проваљена врата на Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику. Приликом обиласка храма у просторијама које се налазе у склопу храма, примјетио је да су нестала два сребрена кандила. О свему томе обавијестио је надлежну шибенску полицију која је извршила увиђај. Истрага овога напада на православну цркву је у току.

 

    15. 01. 2008. год.

 

    НЕОНАЦИСТИЧКА ПРЕТЊА СРПСКОМ И  ЈЕВРЕЈСКОМ НАРОДУ У ХРВАТСКОЈ

 

    Данас (15. 01. 2008.) у послеподневним часовима у просторије Црквене општине  Сплит стигло је писмо неонацистичког садржаја у којем се на најбруталнији начин прети српском и јеврејском народу у Републици Хрватској.

 

    Писмо обилује величањем фашизма и  усташтва, Анте Павелића и “светих” логора Јасеновац и Стара Градишка, као и злокобним претњама “Србе  на врбе!” “Juden raus!”

 

    У овом застрашујућем и до сада небивалом  писму прети се потпуним истребљењем  Срба у Хрватској, а претње су упућене  чак и садашњем председнику Републике Хрватске Стјепану Месићу.

 

    Црквена општина Сплит је случај пријавила  полицији, а истрага ове неонацистичке претње је у току.

 

    18. 01. 2008. год.

 

    ЗВАНИЧНО  САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ ПОВОДОМ

 

    НАЈНОВИЈЕГ  НАПАДА НА ЦРКВЕНУ  ОПШТИНУ СПЛИТ

 

    Само  неколико дана након пријетећих порука које су стигле на Црквену општину  Сплит десио се поновни директни напад на Ц.О. Сплит и застрашивање православних Срба у овом граду. Наиме, јутрос 18. јануара 2008.г. улазна врата и фасада црквене општине су осванили исписани претећим неонацистичким и усташким графитима.

 

    Догађаји  који се у последње вријеме дешавају на територији Епархије далматинске не слуте на добро, јер подсјећају на злокобна времена из II светског рата када су читави народи истребљивани само зато што су друге нације и друге вјере. Ако постоје људи који са толиком мржњом нападају на Цркву чија је мисија проповијед јеванђељске љубави и која чистог образа врши своју мисију то мора да изазове велику забринутост.

 

    Ако починитељи и овога безаконог  дјела остану непознати и некажњени, постоји велики страх да ти догађаји не ескалирају и да не дође до још већих проблема и страдања.

 

    Српска  православна Црква са својим вјерницима се непрестано моли Богу да се ово најновије  страдање прекрати, а да Господ тим  трагичним људима починиоцима ових безумних дјела дарује меко срце и  одврати их од мржње према српском  православном и хришћанском народу, као и према јеврејском народу из којега је потекао сам Господ наш Исус Христос и Пресвета Богородица и сви свети апостоли.

 

    Сваки онај који је дизао руку на светињу  није имао благослов Божији ни на овом ни на будућем свијету, а што се тиче земаљских ствари Црквена општина Сплит и Епархија далматинска апелују на надлежне државне институције Републике Хрватске да заштите своје грађане православне Србе, као и припаднике других народа како би се мир и спокој поново вратили на ове наше просторе.

 

    18. 01. 2008. год.

 

    НОВИ  ВАНДАЛСКИ НАПАД  НА ХРАМ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У КНИНУ

 

    У ноћи с 17. на 18. јануар 2008.године , храм Св. Георгија је био поново на мети вандала.По већ уобичајеном сценарију , пети пут у последњих три мјесеца , проваљена су улазна врата храма и  испретуране ствари у Светоме храму , и том је приликом на улазним вратима начињена већа материјална штета.

 

    Оваква  ситуација , поготово након недавних збивања , забрињава православне  Србе у Книну , јер су овакви вандалски испади све чешћи.

 

    О овом догађају је обавјештена полицијска постаја у Книну , и на лицу мјеста је извршен увиђај.

 

    25. 02. 2008. год.

 

    ПРЕТЕЋИ НЕОНАЦИСТИЧКИ И УСТАШКИ ГРАФИТИ НА ПРАВОСЛАВНОЈ ЕПИСКОПИЈИ У ШИБЕНИКУ

 

    У току дана 25. фебруара 2008. г. непознати починитељи исписали су претеће графите неонацистичке и усташке садржине на православној Епископији у Шибенику.

 

    На  зиду испред дворишта Епископије, у  дужини од 10 метара, исписане су претеће  поруке: Србе на врбе, НДХ, Вуковар и  слова У са кукастим крстом.

 

    Поред напада на Епископију у Шибенику у  септембру 2005. год. и неонацистичке  претње српском и јеврејском народу упућене Црквеној општини Сплит  у јануару ове године, ови најновији  претећи графити су доказ латентног  притиска на Србе и Српску Православну  Цркву у Далмацији, па и шире.

 

    Појава  ових графита претеће садржине изазвала је велику узнемиреност Срба шибенско-книнске  жупаније, који се и сами питају има  ли краја хајки против Срба и Српске Православне Цркве, који сада никоме не могу бити претња, јер представљају ,,остатак остатака”.

 

    И овај случај је пријављен надлежној  шибенско-книнској полицији, а истрага  је у току.

 

    13. 03. 2008. год.

 

    ИЗВЕШТАЈ  СТЕЈТ ДИПАРТМЕНТА О ЉУДСКИМ ПРАВИМА У ХРВАТСКОЈ

 

    У Хрватској и даље постоји дискриминација Срба и Рома, расте насиље према женама, има проблема у враћању имовине и у судству, а медијске слободе су под знаком питања, наводи се у годишњем извештају Стејт дипартмента о људским правима у свету, у делу везаном за Хрватску.

 

    Стејт дипартмент указује на случајеве напада на српске повратнике у околини Задра и нападе на имовину Српске православне цркве.

 

    Уз  лањске податке хрватског министарства правде, истиче се да у судовима стоји 1.014.646 нерешених предмета, уз оцену  да јавност сматра судство једним од главних извора корупције у земљи.

 

    Уочена  је пракса Државног судског већа да одбија кандидате или упражњена  места оставља празна како не би именовало Србе за судије, а даје се и податак да су од 1.930 судија у  Хрватској само 42 Срби (2, 2 одсто, иако их је у становништву 4, 54 одсто), а још 1, 8 одсто односи се на друге мањине.

 

    Стејт дипартмент указује на споро решавање преко 12. 000 захтева Срба носилаца станарског права, а споро се решава и питање враћања имовине СПЦ и јеврејским општинама, па је исламска заједница једина верска заједница код које није споран повраћај.

 

    20. 03. 2008. год.

 

    НАПАД НА ЦРКВЕНУ ОПШТИНУ  БЕНКОВАЦ

 

    У ноћи између 20-21. марта 2008.г. догодио се напад на Црквену општину Бенковац и на имовину Љубомира Црнокрака Српског православног свештеника у Бенковцу. Наиме, непознати нападачи су ушли у двориште Српске православне Цркве у Бенковцу и демолирали аутомобил свештеника Љубомира Црнокрака. У то вријеме свештеник се налазио у парохијском дому у истом дворишту са својом породицом.

 

    Разлог  напада на возило свештеника и на Црквену општину је проузрокован лажним оптужбама од стране листа „Задарски регионал“ од сриједе 19.03.2008.г. којима се оптужује свештеник из Бенковца „Живко“ Црнокрак да је избрисао грб Хрватске са таблица свог возила. Овај лист се није потрудио да сазна право име свештеника који се зове Љубомир а не Живко, али се својски потрудио да без икаквог истраживања оптужи свештеника за дјело које није починио.

 

    Свештеник Љубомир је о овом догађају обавијестио  полицију која је изашла на мјесто догађаја и извршила увиђај. Надамо се да неће  и овај пут, као и до сада бити изношени подаци о материјалној штети а извршилац остати непознат, него да ће се одговорне особе у власти одговорно и понашати и пронаћи и казнити починитеље.

 

    23. 03. 2008. год.

 

    НАПАДИ  НА СРБЕ ПО ДАЛМАЦИЈИ

 

    Срби  у околини Задра поново су били мета напада. Наиме, у селу Церање Доње у близини Бенковца непознати починиоци провалили су, опљачкали и демолирали кућу покојног српског повратника Гојка Чубрила, коју сада користи његова ћерка Ксенија Ј.

 

    Задарска полиција, осим тог напада забележила је и каменовање аутомобила православног свештеника Љубомира Црнокрака у Бенковцу, и том прилико су поразбијана сва стакла на аутомобилу.

 

    Полиција  је на основу позива комшије који је приметио разваљена врата јуче направила увиђај којем је присуствовала и Ксенија Ј. Из куће су однете све вредне ствари и алатке, а починиоци су из буради просули око 500 литара вина.

 

    Полиција  је обавила увиђај и на Црнокраковом аутомобилу, који се у моменту напада налазио у црквеном дворишту и на којем је почињена штета од око 1 500 куна (нешто више од 200 евра).

 

    Нападе  је осудила Епархија далматинска  Српске Православне Цркве, која је оценила  да је разлог напада на возило свештеника и на Црквену општину проузрокован лажним оптужбама од стране листа «Задарски регионал» да је свештеник избрисао грб Хрватске са таблица свог возила.

 

    25. 03. 2008. год.

 

    ВАНДАЛСКИ НАПАД НА СРБЕ У  БУКОВИЋУ

 

    Да  страдању СПЦ и Срба повратника у  Епархији далматинској нема краја доказ  је и најновији напад на Србе повратнике у Буковићу, Општина Бенковац.

 

    Напад се догодио јуче у послеподневним часовима од стране седморице младића  Хрвата из Бенковачког села, а мета њиховог напада су биле три породице Срба повратника и то: Олга и Војин  Кошевић, Миливој Савић, а такође и брачни пар Голубица и Бранко Кресовић сви из Буковића.

 

    Сви ови несретни људи, приликом напада били су вређани и малтретирани, на верској и националној основи, а њихове куће су засуте камењем.

 

    Бенковачка  полиција ради на расветљавању овога  случаја. Овај инцидент је узнемирио православне Србе бенковачког краја, јер се у последње време све више дешавају напади на имовину и свештенство СПЦ, као и на Србе повратнике, чему се тренутно не види крај.

 

    04. 05. 2008. год.

 

    ОПЕТ  ПРЕТЕЋИ УСТАШКИ  ГРАФИТИ НА ЕПИСКОПИЈИ  У ШИБЕНИКУ

 

    У недељу (04.05.2008.) поново су осванули претећи  усташки графити на зиду Епископије у Шибенику. Великим словима исписана су усташка знамења „U“ , „Усташка младеж“, „Вуковар“, „Србе на врбе“...

 

    И овај случај поновне претње Српској  православној Цркви и Србима Шибеника и далматинске Епархије пријављен је полицији, која тренутно ради на расветљавању овога вандалског чина.

 

    04. 05. 2008. год.

 

    ТЕЛЕФОНСКА  ПРЕТЊА ПРАВОСЛАВНОМ СВЕШТЕНСТВУ У ШИБЕНИКУ

 

    После исписаних претећих графита на епископији у Шибенику, исти дан отишло се и корак даље у претњама према Српској Православној Цркви и Православним Србима у Шибенику.

 

    Наиме, у 19.29 часова у Црквену општину Шибеник телефоном је упућена претња Православним свештеницима: «Брате хрватино, како си? Четнике смо протерали, а и вас мало што је остало ћемо протерати, ти си међу њима и тебе ћемо...»

 

    Овај  небивали случај директне претње на националној  и верској основи, пријављен је Шибенској полицији, која ради на расветљавању и овог случаја.

 

    15. 05. 2008. год.

 

    СКРНАВЉЕЊЕ ПРАВОСЛАВНОГ ГРОБЉА У БЕНКОВЦУ

 

    Дана 15.05.2008.г. свештеник бенковачки Љубомир  Црнокрак је у старом гробљу покрај парохијског дома у Бенковцу затекао  полицију, војску и судске вјештаке који су са багерима и осталом механизацијом  прекопавали гробље. Након што их је упитао шта раде, нису му хтјели одговорити, али се на крају открило да су тражили масовну гробницу, која се по њиховом увјерењу налазила на том мјесту.

 

    Послије вишесатне неуспјеле претраге, отишли су из гробља оставивши тужну слику  тоталне девастације, прекопаних гробова и уништених надгробних споменика.

 

    Нажалост, читав овај догађај је протекао у духу непоштовања, нетолеранције, показивања надмоћности и спровођења силе према православној Цркви од стране присутних органа из војске и полиције, јер нико од надлежних није унапријед обавијестио власнике гробља (Српску Православну Цркву) да ће се у црквеном дворишту проводити претрага. И послије завршених радова нико се није удостојио да обавијести представнике Српске Цркве о чему се заправо ради?

 

    Надамо се да ће се у току наредних неколико дана неко од надлежних органа у вези овог случаја огласити, јер следеће што можемо очекивати је то да ће нам без објашњавања рушити храмове и манастире под изговором да се у темељима налазе масовне гробнице.

 

    19. 08. 2008. год.

 

    ЗВАНИЧНО  САОПШТЕЊЕ УПРАВЕ МАНАСТИРА КРКЕ ПОВОДОМ ЗЛОНАМЈЕРНОГ ТЕКСТА „У МАНАСТИРУ КРКА ТУГА ЗА КРАЈИНОМ“

 

    Братство  манастира Крке након своје Славе  а у вези злонамјерног текста у  Слободној Далмацији од 20.08.2008.г. даје своје званично саопштење:

 

    Манастир  Крка се бави очувањем светоотачког предања  и традиције православне Цркве  и у том смислу жели да очува  добре односе са свим људима који су у било ком погледу упућени на наш манастир.

 

    Поред тога ми смо непрестано изложени шиканирању, вређању и понижавању од медија који злонамјерно покушавају да нас представе као људе који су национално и вјерски нетолерантни. Сматрамо да досадашњим својим радом нисмо заслужили такав однос хрватских медија, јер смо увијек излазили у сусрет и коректно и хришћански смо се односили према њима.

 

    Поменути  текст у Слободној Далмацији  покушава да баци сенку на највећи  вјерски скуп православних Срба у  Републици Хрватској који је био  за све добронамјерне људе скуп мира, духовне радости и којим је доминирала прослава Преображења Господа Исуса Христа на Тавору. Међутим ми се надамо да поменути текст неће успјети да баци сјенку на прославу празника Преображења Господњег у манастиру Крки, јер је истина увијек изнад лажи и светлост изнад таме, на жалост свих нетолерантних људи попут новинара Жељка Хуљева и њему сличних.

 

    27. 09. 2008. год.

 

    ПОНОВО  ВРЕЂАЊЕ ДАЛМАТИНСКИХ СРБА НА ВЕРСКОЈ И НАЦИОНАЛНОЈ ОСНОВИ

 

    У току ноћи 27.–28.09.2008.г. већа група непознатих вандала узнемирила је читав кварт  града Шибеника око зграде православне  епископије и Ц.О. Шибеник. Ова група људи је правећи неколико кругова у том делу града ходила певајући песме, којим су вређали Србе и Српску Цркву на верској и националној основи.

 

    Овај  најновији случај шиканирања и вређања  православних Срба у Шибенику показује да још увек нема слободе за све грађане Шибеника и шире гледано читаве Далмације, те да би надлежне државне институције требале спречити овакве појаве који су приметне широм Хрватске, а које су ако ништа друго, велика препрека уласка Хрватске у Европску Унију.

 

    14. 10. 2008. год.

 

    ПОНОВО  ПРЕТЕЋИ ГРАФИТИ НА УЛАЗУ ЕПИСКОПИЈЕ У ШИБЕНИКУ

 

    У току ноћи између 14. и 15. октобра 2008. г. на вратима православне Епископије у Шибенику осванули су, по ко зна  који пут, претећи фашистички и усташки  графити.

 

    Овакве  појаве, на жалост, постале су све чешће у Шибенику, као и шире на простору читаве Епархије далматинске. Учестала појава претећих графита је знак да је коначно време за деловање правне државе и адекватно санкционисање оваквих појава, које угрожавају слободу и распирују верску и националну нетрепељивост, што је сходно Уставу и законима Републике Хрватске, званично забрањено.

 

    25. 10. 2008. год.

 

    ОШТЕЋЕН ПРАВОСЛАВНИ ХРАМ СВЕТОГА СПАСА  У ШИБЕНИКУ

 

    У току 25. октобра непознати починитељи разбили су огласну таблу за распоред богослужења на храму св. Спаса у Шибенику. И овај вандалски напад пријављен је надлежној полицијској управи Шибеник, а истрага је у току.

 

    19. 12. 2008. год.

 

    НАПАД НА ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ СВЕТОГ САВЕ У СПЛИТУ

 

    У ноћи између 19 и 20. децембра непознати  починиоци су разбили огласну плочу изнад улазних врата у храм светог Саве. на којој се налазио истоимени натпис. Овај догађај је пријављен полицијској управи у Сплиту, која га даље истражује. 

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio