ГОДИНА 2004.

ГОДИНА 2005.

ГОДИНА 2006.

ГОДИНА 2007.

ГОДИНА 2008.

ГОДИНА 2009.

ГОДИНА 2010. 

ГОДИНА 2011.

ГОДИНА 2012.

 

   

 

ПРИЛОЗИ ЗА НОВИ МАРТИРИЈУМ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ  ЦРКВЕ И ПРАВОСЛАВНИХ СРБА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 

     ГОДИНА 2007.

 

    29. 01. 2007. год.

 

    ПОНОВНО НАПАДНУТА ИМОВИНА  СРПСКЕ ЦРКВЕ И СРБИ ПОВРАТНИЦИ У КИСТАЊАМА

 

    Манастир  светог архангела Михаила у Крки већ десетак година ради на повратку своје имовине, која је нелегално  одузета и узурпирана након 1995.године.

 

    Наиме сва имовина манастира Крке након  акције Олуја је отета и сада када је поврат имовине при крају, непознати  починитељи су један од објеката који је ових дана враћен манастиру потпуно  девастирали. Ради се о манастирској Кули која је уз то и регистрована као културни објекат Р. Хрватске.

 

    Да  је стање у Кистањама алармантно поред овога девастирања Куле, показују и непрестани напади на Србе повратнике и на њихову имовину.

 

    Последњи  од таквих напада десио се на кућу  Рајка и Руже Карановић када је каменована њихова кућа, а ноћ пре тога у њихова врата је забијен нож и врата су оштећена.

 

    Оба ова инцидента су пријављена надлежној  полицијској постаји а истрага  је у току. Манастир Крка као информативна служба Епархије далматинске ће о овим случајевима обавестити мисију ОСЦЕ-а у Р. Хрватској, ХХО и сва дипломатска представништва у Републици Хрватској.

 

    11. 02. 2007. год.

 

    НАПАД НА ХРАМ ХРИСТОВОГ  ВАЗНЕСЕЊА (СВЕТИ  СПАС) У ШИБЕНИКУ

 

    Дана 11. фебруара 2007. год. у вријеме вечерњег богослужења у храм Христовог Вазнесења упала су петрица непознатих младића, у доби између петнаест до осамнаест година. Том приликом покушали су у храм убацити некакав запаљив предмет. У томе их је спријечио свештеник који је тада служио вечерње богослужење. О овом догађају обавијештена је и шибенска полиција која је на лицу мјеста направила увиђај.

 

    09. 02. 2007. год.

 

    ДЕВАСТИРАНО ПРАВОСЛАВНО ГРОБЉЕ У БИЉАНИМА ДОЊИМ

 

    У Биљанима Доњим дана 09. 02. 2007.године на мјесном православном гробљу, у дужини од седам метара,непознати починиоци су срушили ограду гробља (грађена од бетонског блока).

 

    Поред тога што је срушена ограда,унутар самог гробља багером су загрнуте двије ископане гробнице које су требале послужити за израду гробних мјеста.

 

    Починилац је такође палио ватру у гробљу,а  из свега је тешко закључити који је смисао овог вандалског дјела.

 

    Полиција  је обавијештена о овом вандалском чину и направила је увиђај на лицу мјеста.

 

    23. 02. 2007. год.

 

    НАСТАВАК ПРОВОКАЦИЈА У ЕПАРХИЈИ ДАЛМАТИНСКОЈ - ПРЕТЕЋЕ ПИСМО МАНАСТИРУ КРКИ

 

    Са  жалошћу обавештавамо јавност да се настављају провокације упућене  братству манастира Крке и Србима повратницима на територији Епархије далматинске. Наиме, дана 23. фебруара 2007. г. на адресу манастира Крке пристигло је претеће писмо у којем се вређа и прети српском народу.

 

    Анонимни  пошиљалац је у препјеваној пјесми српског пјесника Алексе Шантића  „Остајте овдје“ између осталих упутио следеће речи:

 

    «Остајте тамо ви смрдљиви црви

 

    Спојила се шпорка срца српска братска

 

    Пролили сте пуно наше свете крви

 

    Независна сада је држава Хрватска».

 

    Сматрајући  да ово писмо, које је пуно мржње, није само обична шала, братство манастира  Крка је обавијестило полицију очекујући  од њих да пронађу анонимног пошиљаоца.

 

    ПОДРШКА БРАТСТВУ МАНАСТИРА  КРКА

 

    Поводом учесталих напада и проблема у  Епархији далматинској и манастиру  Крки примили смо много писама подршке. Наши вјерници су на сваки  начин изражавали своју љубав  према манастиру и својој светој Цркви, али било је и оних који нису православни а осуђују сваки вид мржње која је у овом случају упућена православним Србима у Далмацији.

 

    Овом  приликом издвајамо писмо римокатоличког свештеника Е.Т. из Америке (адреса позната редакцији).

 

    Братству  Манастира Крка и свима онима који се осјећају и јесу повређени увредљивим нападом и мржњом анонимног пошиљатеља разгледнице објављене на wеb страници Епархије далматинске, изражавам у моје особно и у име заједнице коју водим, искрену и братску близину и оштро осуђујем овакву непримјерну провокацију и пријетњу.

 

    Нека  нам Шантићеви стихови још  једном поврате наду у борби за истином.

 

    Ми  знамо судбу и све што нас  чека,

 

    Но  страх нам неће заледити груди.

 

    Волови  јарам трпе, а не људи. –

 

    Бог је слободу дао за човјека.

 

    Чувајући  лијепе успомене на боравак међу вама - пре неколико година, а у пратњи оца Рашка Радовића, Пароха тршћанског и г. Марка Купрешанина - братији, богословима и свима онима којима је Манастир Крка мјесто љубави, духа и утјехе желим од Господа сваки благослов.

 

    18. 06. 2007. год.

 

    КОНЦЕРТ ТОМПСОНА ИЗАЗВАО  ЗАБРИНУТОСТ СРБА

 

    СПЦ у име Епархија горњокарловачке  и далматинске, са својим свештенством и верницима изражавају своју  велику забринутост поводом недавно  одржаног рок концерта Томпсона у  Загребу, који је неко назвао ,,концерт у црним мајицама” на коме је било присутно око 50 хиљада младих људи.

 

    Посебну узнемиреност међу верницима СПЦ  поменуте две епархије изазвало је то што су на овом концерту виђени усташки  символи под којима је у  II светском рату извршен највећи нацистички злочин над Србима, Јеврејима и Ромима у тадашњој НДХ.

 

    02. 07. 2007. год.

 

    ПОЈАЧАНО  ВРЕЂАЊЕ СРБА НА НАЦИОНАЛНОЈ  И ВЕРСКОЈ ОСНОВИ

 

    Ових дана, широм далматинске Епархије евидентно је повећано вређање православних Срба на верској и националној основи.

 

    Увреде су доживљавали како свештеници и монаси, тако и верници СПЦ, и то обављајући своје најосновније животне послове, купујући у продавницама, или пак налазећи се на улици.

 

    Ови вербални напади, уз јучерашње приказивање  Томпсоновог концерта у црном, у  ударном термину Хрватске телевизије, унели су додатну узнемиреност и неспокојство, међу вернике СПЦ, као и међу Србе-повратнике на просторима Далмације.

 

    07. 07. 2007. год.

 

    Званично  саопштење Епархије далматинске поводом  најновијих медијских  напада на њу и њене црквене општине

 

    ЗЛЕ ОВЦЕ ЗЛОГ ПАСТИРА

 

    Епархија  далматинска и ЦО Сплит се у  потпуности ограђују од изјава г. Момчила  Русића, које је ових дана дао хрватским  и србијанским медијима.

 

    Све оптужбе које је овај човек изнео  су потпуно нетачне, злонамерне и  инспирисане антицрквеним духом. Кроз историју Цркве увек је било оваквих људи, који по својој слободи нису служили Богу, већ другом господару, али се Црква Христова непрестано молила и за такве људе, да им Бог дарује дух смиреноумља и покајања, подсећајући истовремено да је Бог милостив, али и да је праведни Судија и да свакоме суди мачем јеванђељске речи, који је оштар са обе стране.

 

    Српска  православна Црква у Епархији далматинској, као и све црквене  општине и манастири, носе свој крст, трудећи се да очувају и обнављају светиње које су им поверене и то сви добронамерни православни хришћани знају, јер је Епархија далматинска управо у ово време постала велико градилиште.

 

    Изјаве  г. Русића су уперене не само против српске Цркве, већ и против српске заједнице на просторима далматинске Епархије, јер покушавају да унесу додатни раздор међу, ионако малобројне православне Србе на овим просторима. Они, који су окусили терет избеглиштва и прогона ћуте и носе свој животни крст, а они који нису били прогнани, покушавају да руше и ово мало што сада ниче из пепела, али ми знамо да су злонамерне силе људске пред Богом ништа, а да је Бог Први и Последњи - Алфа и Омега, и Онај Који долази да суди свету.

 

    15. 07. 2007. год.

 

    ПРОВАЉЕНА ЦРКВА СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У КНИНУ

 

    За  сада непознати починиоци су, у ноћи са уторка на сриједу провалили у храм Св. великомученика Георгија у Книну, починивши материјалну штету. Проваљена су улазна врата, и притом је однесена мања количина новца која се налазила у храму, и испретуране су ствари у олтару.

 

    Оно што је интересантније је да су истом  приликом, лопови скинули бакарни  громобран који се налазио на звонику  храма. Надлежни свештеник је у сриједу после подне о томе обавјестио службенике полицијске станице у Книну који су извршили криминалистичку обраду на мјесту догађаја.

 

    05. 08. 2007. год.

 

    ВАМА  ЈЕ МЈЕСТО ПРЕКО ДРИНЕ

 

    Ових  дана се у нашу Црквену општину  обратила парохијанка парохије шибенске и говорећи о својим мукама, испричала  је, како је доживјела једну неугодност у уреду за обнову и Шибенику. Подносећи захтјев за обнову своје породичне куће у Скрадину, а која је срушенa у последњем рату 1995.г. добила је одговор:“Што се Ви трудите око те куће, Вама је мјесто с оне стране Дрине!“ био је то подругљив одговор шалтерске раднице у Уреду за обнову у Шибенику.  Поред овога случаја , који сам по себи све говори, православни вјерници наше парохије су узнемирени и појавом графита, који су пратили процесије поводом римокатоличких празника ових дана, а на којима је писало:“ Убиј Србина, Србе на врбе“, што су пренијели и хрватски медији.

 

    02. 10. 2007. год.

 

    ПИСМО ЕПИСКОПА ДАЛМАТИНСКОГ ФОТИЈА УПУЋЕНО ПРЕДСЕДНИКУ  Р. ХРВАТСКЕ Г. СТЈЕПАНУ МЕСИЋУ И ПРЕДСЕДНИКУ  ВЛАДЕ Р. ХРВАТСКЕ Г. ИВИ САНАДЕРУ

 

    Поштовани господине председниче,

 

    Обраћамо  Вам се по други пут, са најдубљом људском и хришћанском одговорношћу да у оквиру свога председничког ауторитета помогнете и заштитите слободу и имовину православних Срба повратника на просторима Епархије далматинске.

 

    Непосредан  повод за поновно обраћање Вама је напад на обновљене куће Срба повратника у Мирању, Церању и Пристегу. Поред тога, недавно је један младић, Србин из Чисте Мале нападнут и понижаван на верској и националној основи од стране Хрвата римокатолика из суседног села Чиста Велика. Ови најновији догађаји, као и повремени напади на наше верске објекте додатно су узнемирили наше вернике, православне Србе, који вековима живе на овим просторима.

 

    Ми  сви високо ценимо Ваша настојања, да политиком мира коју проводите буду превазиђени трагични конфликти  на просторима Републике Хрватске, а посебно на просторима Далмације. У том смислу и ми као представници Српске Православне Цркве делујемо покушавајући на духовном плану да помогнемо нашем народу, да вером превазиђу унутрашње трауме од недавних трагичних догађаја на овим просторима и врате се мирном животу и обнови својих кућа. То би им свакако отворило путеве ка новом животном оптимизму и економском просперитету на овим просторима.

 

    Поменути  догађаји, међутим, руше такву перспективу  и доприносе поновној појави страха, одмазде и колективне кривице, што је у свим модерним европским демократијама давно превазиђено. Из тог разлога поново апелујемо на Вас да у оквиру својих овлаштења и бриге за свеопште добро грађана Републике Хрватске помогнете, како би мир слобода и правна држава били и постали критеријум и мерило живота свих људи на овим просторима.

 

    07. 11. 2007. год.

 

    ПРОВАЉЕН  ХРАМ СВ. ГЕОРГИЈА У КНИНУ

 

    У ноћи са 07. на 08. новембар, поново је обијен храм Светог великомученика Георгија у Книну. Ово је већ трећи пут у последњих годину дана како је овај храм на мети вандала. И овај пут су проваљена улазна врата храма, и провалници су из храма однијели новац који су нашли у храму.

 

    О свему је обавјештена полиција, која је на лицу мјеста извршила увиђај, и  трага за починиоцима овог недјела.

 

    23. 11. 2007. год.

 

    ХРАМ  СВ. ГЕОРГИЈА ПОНОВО НА МЕТИ ВАНДАЛА

 

    У ноћи с 23. на 24.11.2007.године, храм Св.Георгија је други пут у овом мјесецу , а  четврти пут у последњих годину дана проваљен.Непознати починиоци  су имали исту мету као и прошли пут, разваљена су улазна врата и однесена је незнатна количина новца која је била у храму.

 

    О свему је обавјештена полиција, која је на лицу мјеста извршила увиђај, и  трага за починиоцима.

 

    20. 12. 2007. год.

 

    У ХРВАТСКОЈ КАО  У ДОБА НАЈЖЕШЋЕГ КОМУНИЗМА

 

    Епархија далматинска  и манастир Крка су у ове предпразничне  дане добили рјешење о одузимању земље која је у власништву манастира Крке, а налази се код метоха манастира Крке, Свете Лазарице на далматинском Косову. Исто такво рјешење је прије пар дана добила и Ц.О. Марковац чија је земља близу овог манастира. Српској православној Цркви у Далмацији још увијек нису зацијелиле ране из II свјетског рата када су многи православни Срби на овим просторима пострадали и када су пострадали далматински манастири и цркве. Након рата безбожничка власт се својски потрудила да отежа живот православних свештеника и монаха па је 40-тих и 50-тих година прошлог вијека одузела скоро сву имовину манастирима и црквеним општинама.

 

    Данашња „демократска“ власт Епархији далматинској није вратила имовину, али је сада почела и оно мало имовине које је претекло иза комуниста да одузима. Имовина манастира Крке и Ц.О. Марковац је извлаштена  у корист фирме Кнауф д.о.о. и ова фирма ће након експлоатације, како смо обавијештени од њихових представника, ту земљу потопити. Комунисти су 1954.г. потопили манастир Драговић и сва српска села око манастира а народ раселили. Ми страхујемо да су ова догађања по узору на те догађаје, јер наши досадашњи вапаји да се та земља не одузима нису уродили плодом. Однос власти према манастиру Крки и његовој имовини нажалост није усамљен, јер и наши вјерници који су власници земље у Косовској долини имају исти проблем и принуђени су да ту прадједовску земљу дају у бесцјење.

 

    Овим  текстом желимо да изразимо своја  неслагања са досадашњом политиком  према црквама и манастирима  и православним Србима од стране власти која би требала да се према сваком свом грађанину једнако односи. Када је у питању наш случај било на суду или на другим разинама власти ми се осјећамо као грађани другог реда о којима нико не брине. Да је то тако имамо конкретне доказе: као примјер наводимо случај дугогодишње парнице на книнском суду са једним Jањевцем римокатоликом који је узурпирао манастирску имовину и до данас је бесправно користи. Манастирске куће у Кистањама су разрушене, у њима нико не живи, али ни један досадашњи покушај да их добијемо назад није уродио плодом. То све подсјећа на вријеме када је бивша власт (од које се садашња ограђује, а по свему јој је слична) чинила безакоња према православним светињама.

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio