ГОДИНА 2004.

ГОДИНА 2005.

ГОДИНА 2006.

ГОДИНА 2007.

ГОДИНА 2008.

ГОДИНА 2009.

ГОДИНА 2010. 

ГОДИНА 2011.

ГОДИНА 2012.

 

   

 

ПРИЛОЗИ ЗА НОВИ МАРТИРИЈУМ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ  ЦРКВЕ И ПРАВОСЛАВНИХ СРБА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 

     ГОДИНА 2009.

 

    24. 04. 2009. год.

 

    ОСУДА ВАНДАЛИЗМА

 

    Епископ далматински Фотије посјетио је кнински пододбор СКД-а «Просвјете», те осудио недавни инцидент у којему је разбијен излог и стакло на улазним вратима друштва.

 

    - Овај је вандализам забрињавајући,  јер не придоноси повјерењу  и не јамчи слободу људи  и културних институција. То се не би смјело догађати у цивилизираном свијету, поготово јер смо на прагу ЕУ – казао је епископ.

 

    Подсјетио је да напад на просторије «Просвјете» није усамљени инцидент. Фотије је казао да Православна црква није задовољна статусом у Книну, јер нема довољно помоћи за обнову објеката, а нису ријешени проблеми поврата црквене имовине.

 

    04. 09. 2009. год.

 

    ЗВАНИЧНО  САОПШТЕЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ПАРОХИЈЕ ШИБЕНИК

 

    Поводом разних новинарских текстова писаних  о обављеном опјелу (сахрани) Рајка  Јовановића, дана 04.09.2009.године, на гробљу код цркве Свети Спас у Шибенику:

 

    По  правилима Српске Православне Цркве, са вјерским обредом који се обавља у цркви, неспојиво је извођење било каквих војних или државних почасти  које подразумјевају употребу наоружања.Такође, по правилима и традицији наше Цркве, вјерски обред сахране подразумјева молитвени испраћај покојника у миру у вјечни покој.

 

    У случају покојног Рајка Јовановића, опјело је обављено по правилима наше Цркве.Што се тиче војних почасти  изведене су испред гробља, изузимајући употребу наоружања,тако да не би била нарушена правила обреда.На крају опјела, у договору са свештеником,државна застава је положена у ковчег са покојником.

 

    27. 09. 2009. год.

 

    НЕПРЕСТАНЕ  ПРОВОКАЦИЈЕ У  МАНАСТИРУ КРКИ

 

    Братство  манастира Крке у Далмацији читаво вријеме од повратка (1998. г.) настоји да живи по Христовим заповијестима и да има хришћански однос према свим људима без обзира на њихову вјеру и нацију, али нажалост има непрестане проблеме од стране људи који су оптерећени национализмом и што је најгоре од малољетника који су наговорени да провоцирају како братију, тако и посјетитеље манастира.

 

    Између  разних проблема истичемо оне који су највећи: манастирска имовина  лежи запаљена и уништена, а надлежне власти немају слуха за овај проблем. Већ десет година пишемо разним институцијама и људима који су на одговорним функцијама у држави, међутим осим обећања до сада никаквог другог одговора на овај проблем није било.

 

    Манастир  Крка је након рата и доласка братије  био потпуно девастиран, али штету манастиру нико никад није надокнадио. Додуше, ми смо се ослонили на сопствене снаге и наше вјернике и слава Богу манастир је данас великим дјелом обновљен.

 

    Таман када смо помислили да је крај проблемима везанима за прошлост и последњи рат, ми нажалост читаво вријеме живимо у страху, јер кад год се нешто значајно дешава у држави, наш манастир је мета. До сада смо знали да увијек прије избора, празника или спортских догађаја морамо бити опрезни јер ће нека „луда глава“ доћи да покаже своју силу испред нашег манастира. Али читаво ово љето је обиљежено неугодним догађајима. Свједоци томе су и бројни туристи који гледају дјецу како краду новац са фонтане, затим сумњиве људе који воде поред себе пит-бул теријере и све чешће патроле полиције коју братија позива ради ових инцидената. Последњи догађај нас је и подстакнуо да обавијестимо јавност овим путем, а у циљу да се одговорни (власт, школа, родитељи и вјероучитељи) почну одговорно и понашати.

 

    Наиме, група дјеце из Кистања (Јањевци  римокатолици) су испред манастира, а наочиглед присутних људи најпогрднијим рјечима вређали игумана манастира којег први пут у животу виде. Дакле , проблем је дубок, јер се ради о томе да њима смета мантија, брада , камилавка, а пошто дотада то нису видјели, морали су бити наговорени од неког ко зна шта то значи. Надлежне власти увијек савјетују да се о томе обавијести римокатолички свештеник, који је по њима једини ауторитет како за дјецу, тако и за одрасле у Кистањама. Уколико је једини ауторитет, то ствара још већи проблем, јер онда та дјеца требају бити научена да кажу добар дан православном свештенику, а не да га најгорим рјечима вријеђају. Ово није први неугодни догађај овог типа, него редовно овакве провокације доживљавамо од дјеце и омладине у Кистањама.

 

    Манастир  Крка из четрнаестог вијека је доживио и преживио и гора времена и знамо да ће опстати и послије нас. Из богате традиције манастира знамо и то да онај ко се огријешио о манастир светог Архангела није имао благослов Божији у свом животу. Са жељом да Бог да свако добро сваком човјеку без обзира ко је и шта је, молимо се да ова искушења прођу и боља времена за нас и за све људе настану.

 

    29. 11. 2009. год.

 

    ПОНОВО  УСТАШКИ ГРАФИТИ  НА ЦРКВИ СВЕТОГ ИЛИЈЕ У ЗАДРУ

 

    У недјељу 29.новембра 2009 на зиду цркве  св. Илије у Задру поново су осванули усташки графити у виду слова „U“. Један од графита је висине око 2.5 м и отприлике исте ширине. Надлежни свештеник о. Петар Јовановић је читав случај пријавио полицији, која је извршила увиђај на лицу мјеста и која ће повести истражни поступак против починитеља овог вандалског чина.

 

    25. 12. 2009. год.

 

    ПИСМО ПРЕДСЕДНИЦИ ВЛАДЕ  РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ ГЂИ ЈАДРАНКИ КОСОР

 

    Поштована госпођо Косор,

 

    Ових  дана пред сам Божић, који је са правом назван празник Мира и добре воље међу људима, изненадила нас је и  узнемирила вест о оснивању удружења грађана под називом «Хрватска православна заједница» у Огулину.

 

    На  сајту ове заједнице у оснивању, прво што упада у очи је чињеница, да они бесправно користе слику  српског православног манастира  Гомирје. Манастир Гомирје су основали монаси из манастира Крке 1600. године и од тада је он духовни центар православних Срба Горског Котара.

 

    Поред фотографије манастира Гомирје  на сајту овог удружења грађана у  оснивању, налази се и слика једног од највећих светских научника Николе Тесле (1856-1943), који је, као што је добро познато, био син српског православног свештеника из Смиљана, Милутина Тесле. Којим путем и из којег разлога су ове фотографије постале заштитини знак овог удружења уопште није јасно, пошто они сами себе у оснивачком тексту називају Хрватима православне вере.

 

    Уз  овај покушај присвајања или задобијања лажног идентитета веома је дискутабилан и назив «православни» који ово  удружење користи у своме називу. Дужност нам је да подсетимо да неко постаје православан, не биолошким рођењем него светим крштењем и то искуључиво у једној од канонских и признатих Православних Цркава, што се за припаднике овог удружења не може са сигурношћу тврдити.

 

    Поред горе наведеног, указујемо и на чињеницу која открива и показује историјско порекло овог удружења у оснивању, а то је да се оно везује за фашистичку и усташку творевину НДХ. У НДХ је 1942. године злогласни Анте Павелић формирао тзв. «Хрватску православну цркву» са циљем коначног уништења Срба у Хрватској, као и Српске Православне Цркве. Ова чињеница и позивање овог удружења, на тај најмрачнији период новије историје Хрватске, изазива велику узнемиреност међу верницима и припадницима српске заједнице у Хрватској. Дубоко у сећању српског народа у Хрватској још живе стратишта и јаме невиних, да подсетимо само на Јадовно, Глину, као и на највећи концентрациони логор у овом делу Европе, Јасеновац. На тим местима су страдали невини људи само зато што су били припадници друге вере и друге нације, а међу њима свакако су били најбројнији православни Срби.

 

    Ако би ово удружење било носилац и  заговорник идеологије из тог времена  и тог «авета из прошлости» онда је јасно да за многе људе у Хрватској  ускоро неће бити мира, већ се пре  назире перспектива таме и злокобних  времена, што би свакако довело у питање европску и демократску будућност Хрватске.

 

    Запањујућа  је чињеница да ово удружење свој иднетитет  и своје постојање у старту темељи на негацији других. То се у конкретном случају односи на Србе и Српску Православну Цркву у Хрватској, упркос чињеници да Срби вековима живе на овом просторима, те да су они у многим областима политике, философије, културе и науке дали неизмеран допринос развоју Републике Хрватске и томе да она данас буде на вратима уласка у демократске земље Европске Уније.

 

    Ако, било појединац или неко удружење грађана, своје постојање темељи на негацији другог и другачијег, онда се то не може никако дефинисати осим као «духовни и културни тероризам» који је забрањен у демократској Европи. Организације са сличним програмом не могу бити званично регистроване у европским државама. Тако нешто, колико знамо, прописује и предвиђа Устав као и закони Републике Хрватске.

 

    Ми  као представници Српске Православне  Цркве и служитељи Јеванђеља  Христовог, подсећамо све, да је Јеванђеље  Христово Јеванђеље љубави. У Јеванђељу они људи, који кажу да верују у Бога, а мрзе ближњег свога називају се лажним хришћанима и њихова вера лажном вером (1. Јн. 4, 20). Без обзира како се ми споља декларисали, истинитост своје вере у Бога проверавамо својим односом према ближњима и према свим људима. То значи да било када, ако одступамо од закона љубави, одступамо од самог Бога и од заједнице са Њим, а то је пут који нас не води спасењу већ трагедији и злу.

 

    Поштована госпођо Косор, ово кратко писмо  Вам упућујемо са најбољим намерама, да Вас као Председницу Владе Републике Хрватске упознамо са појавом једног оваковог удружења, које асоцира на најмрачнији период новије историје у Хрватској.

 

    Ви  сте тренутно по функцији најодговоријна личност у Републици Хрватској  за очување мира, реда и демократије, па Вам се обраћамо да својим ауторитетом и влашћу заштитите православне Србе и Српску Православну Цркву и њихов културни и духовни идентитет, који прети да буде нападанут, што би довело у питање и сам опстанак Срба у Републици Хрватској.

 

    С поштовањем, 

 

    Епископ горњокарловачки г. Герасим

 

    Епископ далматински г.Фотије

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio