ГОДИНА 2004.

ГОДИНА 2005.

ГОДИНА 2006.

ГОДИНА 2007.

ГОДИНА 2008.

ГОДИНА 2009.

ГОДИНА 2010. 

ГОДИНА 2011.

ГОДИНА 2012.

 

   

 

ПРИЛОЗИ ЗА НОВИ МАРТИРИЈУМ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ  ЦРКВЕ И ПРАВОСЛАВНИХ СРБА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ

 

   ГОДИНА  2006.

 

    26. 03. 2006. год.

 

    НОВИ  НАПАДИ НА ЦРКВУ СВЕТОГ ИЛИЈЕ У ЗАДРУ

 

    У ноћи 26. марта 2006.г. поновно је нападнута црква Светог Пророка Илије у Задру. Непознати нападачи су провалили у звоник и вандалски покидали и уништили електричне водове који воде на звонa. Материјална штета је велика. Надлежни свештеник протојереј–ставрофор Петар Јовановић је о немилом догађају обавијестио полицију која је извршила увиђај.

 

    Ово је још један у низу све учесталијих  директних напада и светогрђа  на Православну Цркву и Њене Светиње  у Далмацији.

 

    07. 07. 2006. год.

 

    ВЕРБАЛНИ НАПАДИ НА ПОПАДИЈУ ИВАНУ ДРЧУ ИЗ ОБРОВЦА

 

    Дана  07. 07. 2006. г. супруга о. Саше Дрче из Обровца, Ивана Дрча вређана је на верској и националној основи, уз посвке и претње од тројице непознатих младића из Обровца.

 

    Овај  немили догађај је пријављен надлежној  полицији, која још увек ради на расветљавању овог случаја.

 

    25. 07. 2006. год.

 

    ПОНОВО  НАПАДНУТИ СРПСКИ ПОВРАТНИЦИ У ЗАДАРСКОМ  ЗАЛЕЂУ

 

    Након неколико мјесеци релативног затишја 25. јула 2006.г. у 2.45 ујутро група младих особа напала је камењем, ватром, увредама и пријетњама пет српских повратничких домова у селу Биљане Доње на подручју града Бенковца. Изгредници су камењем гађали прозоре, кровове те запалили три дворишта и врта и захваљујући интервенцији полиције и ватрогасаца теже штете и последице су спречене. Четири особе су приведене у полицију, а послије подне и истражном суцу. Неки од њих су познати као изгредници и паликуће од раније, а активне су особе хрватске војске и полиције и уживали су јавну заштиту појединих политичких странака.

 

    Повратнике  су обишли заступници СДСС-а др. Милорад  Пуповац и Ратко Гајица те локални представници СДСС-а. Осим њих инцидент су осудили предсједник Републике Хрватске Стјепан Месић, Влада Републике Хрватске и мисија ОЕСС-а у Републици Хрватској. Након обиласка жртава овога напада и других повратничких мјеста задарске жупаније, др. Милорад Пуповац посјетио је и братство манастира Крка те о немилом догађају обавијестио Епископа Фотија и игумана манастира архимандрита Германа.

 

    24. 08. 2006. год.

 

    КАМЕНОВАНА  ЦРКВА ПОКРОВА  ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КНИНУ

 

    У ноћи између 24. и 25. августа 2006. г. каменована је црква Покрова Пресвете Богородице у Книну. Надлежни кнински свештеници су овај светогрдни чин пријавили полицији, која је на лицу места извршила увиђај.

 

    Починиоци овога светогрђа су за сада непознати.

 

    02. 10. 2006. год.

 

    НАПАД НА ЦРКВУ У КНИНУ

 

    У ноћи између 2. и 3. октобра 2006.г. десио  се још један вандалски насртај  на Српску православну Цркву. Наиме, у наведено вријеме разбијено  је стакло на улазним вратима у  храм св. Георгија у Книну и разбацан је грађевински материјал који је служио за обнову храма.

 

    О овом случају обавијештена је полиција која је извршила увиђај и трага за починиоцима.

 

    10. 12. 2006. год.

 

    ДУХОВНИ И КУЛТУРНИ ГЕНОЦИД  НА БРИБИРУ

 

    На  позив надлежног свештеника јереја Ђорђа Веселиновића Његово Преосвештенство  Епископ далматински Г.Г. Фотије са братством манастира Крке и неколико свештеника Епархије далматинске посјетио је 10. децембра 2006.г. Брибирску Главицу и храм светих Јоакима и Ане, који је у најновијој презентацији Културне заједнице града Скрадина и новопостављеној табли на Брибиру избрисан са списка живих и проглашен старохрватским храмом. Село Брибир се налази недалеко од града Скрадина и вијековима је насељено српским становништвом. Срби из Брибира су веома вриједни људи што се може и данас видјети јер су њихови виногради и маслињаци примјерно уређени. Упоредо са борбом за обнову својих огњишта Срби из Брибира су обновили и свој храм који је саграђен 1574.г. Овај храм није једини храм православних Срба на Брибиру јер се из историје зна да је жена Младена II Шубића Јелена (ктиторка манастира Крке, живјела у 14. вијеку) била кћер св. Стефана Дечанског и сестра цара Душана и да је при свом двору имала православни храм. Такођер је познато да је у једном тешком моменту братија манастира Драговића живјела на Брибиру и имала цркву светог Јована Крститеља и своја имања.

 

    Међутим културна заједница града Скрадина у сарадњи са Заводом за заштиту  споменика Шибеник то игнорише и  на информационим таблама које су прије неколико дана постављене на Брибирској Главици ни једном ријечју не спомиње православне светиње на Брибиру. Не само што не спомиње постојање православних храмова него својата темеље који се налазе испод храма светог Јоакима и Ане називајући их темељима „старохрватске цркве“. Познато је да српска заједница у Далмацији ни једног момента у историји није својатала туђе светиње јер је имала своје. Такођер треба да буде познато да разни „стручњаци“ српске православне храмове у Цетини и Парчићима а сада и у Брибиру називају старохрватским храмовима.

 

    Чињеница  да се српске православне светиње у Далмацији отимају не може се другачије  назвати осим духовним и културним геноцидом, који је потпуно непримјерен времену екуменизма, поштивању људских права и вјерских слобода, као и владавини права на просторима европских држава и европске демократије.

 

    Са  друге стране ми као православни  хришћани знамо да Бог није у сили него у правди па стога најдубље вјерујемо да ће и у овом случају  правда Божија побједити као што  је Господ на голготском крсту побиједио  смрт и даровао свијету истину и живот вјечни.

 

    28. 12. 2006. год.

 

    НАПАД НА ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ  СВ. ГЕОРГИЈА У КНИНУ

 

    У ноћи између 28. и 29. децембра 2006. године десио се још један вандалски  напад на Српску православну Цркву  у Книну. Том приликом је разбијено стакло на улазним вратима храма Светог Георгија у Книну , а видљиви су и трагови покушаја насилног уласка у храм.

 

    Посебно је забрињавајуће то што је овај напад дио континуираног процеса, који последње године доживљава ескалацију.

 

    О томе је обавијештена полиција, а истрага  је у току.

 

 

 

 

* КОНТАКТ -:_:- KONTAKT *
:  :  :
Copyright 2004 SPC - Dalmatinska Eparhija.

Designed by SeRGio